Recepty » Hlavní jídlo

Bámje - Okra s dušeným masem:

بامية

Suroviny:

½ kg nakládané okry nebo 200 g sušené okry

¼ hrnku slunečnicového oleje

2 velké cibule

4 stroužky česneku

250 g maso (jehněčí, popř. jiné)

Sůl

½ lžičky mletého pepře

1 lžíce sušeného koriandru (pokud máte čerstvý, tak použijte půl svazku)

2 rajčata

2 lžíce rajčatového protlaku

2 lžíce koncentrátu z granátového jablka

Postup přípravy receptu:

Pokud máte nakládanou okru v nálevu, pak vylijeme vodu a usušíme ubrousky. Pokud máte sušenou okru, pak ji necháme vařit ve vodě po dobu 10 min. Po uvaření, také usušíme ubrousky. Připravenou okru a opečeme v horkém oleji ze všech stran.

Cibuli nakrájíme, přidáme rozetřený česnek, koriandr (pokud použijete čerstvý, tak nasekáme a umyjeme. Přidáme 5 min. před uvařením.) a opečeme na oleji dorůžova. Přidáme maso nakrájené na kostky, osolíme, okořeníme a opečeme ze všech stran dohněda. Podlijeme sklenicí vody a udusíme do polo měkka (asi 30 min.).

Přimícháme opečenou okru, podle chuti dosolíme, dokořeníme a udusíme do měkka (asi 30 min. podle druhu masa). Čerstvá rajčata nakrájíme na kousky, přecedíme a smícháme s rajčatovým protlakem a koncentrátu z granátového jablka. Přidáme k masu s okrou a necháme přejít varem.

Podáváme s rýží (Basmati) s nudlemi.

Na tento recept potřebujete:

koťátko

koťátko

koťátko

koťátko

koťátko

koťátko

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mluchíje bil dažáž - Mluchíje s kuřecím masem

ملوخية بالدجاج

Mluchíje bil dažáž Mluchíje s kuřecím masem

Suroviny:

½ kuřate

3 lžíce másla Ghee

¼ hrnku slunečnicového oleje

1 cibule

Sůl

¼ lžičky černého pepře

100 g sušené mluchíje

5 stroužků česneku

2 lžíce suchého koriandru

Šťáva z ½ citrónu

Postup přípravy receptu:

Kuřata očistíme, omyjeme, osušíme a opečeme na horkém oleji ze všech stran. Přidáme nakrájenou cibuli, sůl, koření a zalijeme vodou, aby vše bylo pokryté. Povaříme 30 až 45 minut (podle velikosti kuřete). Kuřata vyjmeme z vývaru a zapečeme v horké troubě dočervena.

Listy mluchíje omyjeme a osušené, rozetřený česnek a koriandr opečeme na máslo Ghee dorůžova, přidáme mluchíji a ještě pražíme několik minut. Přidáme postupně vývar a nakonec přidáme i šťávu z citrónu a vaříme, až mluchíje změkne. Dosolíme a společně s opečenými kuřaty podáváme s čistou rýží Basmati.

Na tento recept potřebujete:

koťátko

koťátko

koťátko

koťátko

koťátko

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kuskus ma allahm - Kuskus s vařeným masem

كسكس مع اللحم

Kuskus ma allahm Kuskus s vařeným masem

Suroviny:

1 kuřecí prsa

200 g netučného telecího nebo hovězího masa

200 g cizrna

3 lžíce másla Ghee

1/4 lžičky mleté červené papriky

1/4 kusu skořice

1/4 lžičky červené pálivé papriky

Sůl

100 g mladé cibule

500 g kuskusu

½ l vařící vody

Postup přípravy receptu:

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, opečeme ze všech stran na másle a vyjmeme. Stejně opečeme i maso nakrájené na kostky.

Cizrnu přes noc namočenou necháme okapat a pečeme asi 3 až 5 minut.

Opečené maso a cizrnu smícháme, přidáme polovinu koření, osolíme, zalijeme vařící vodou a vaříme na mírném ohni asi 45 min. Až maso a cizrna změknou.

Cibuli očistíme, necháme ji však vcelku a pečeme na másle 3 až 4 minuty. Přidáme k masovo-cizrnové směsi a uvaříme doměkka.

Kuskus dáme do velkého síta, nebo na podložku do hrnce nad vařící vodu a pevně přiklopíme pokličkou, nebo vlhkou utěrkou. Občas zamícháme a dusíme v páře doměkka.

Při podávání dáme kuskus do mísy, zalijeme částí vývaru z masa a nahoru poklademe uvařené kuře, maso, cizrnu a cibuli. Zbytek vývaru podáváme ve zvláštní misce.

Na tento recept potřebujete:

koťátko

koťátko

koťátko

koťátko

koťátko

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Faríka (Pražená zelená pšenice)

فريكة

Suroviny:

1 kg jehněčí kýty i s kostí (nebo 1 kuře)

1 velká cibule

2 lžíce máslo (ghee)

Sůl

1 kus nemleté skořice

2 bobkové listy

3/4 kg faríka

Na ozdobu:

¼ sklenice mandlí

1/8 sklenice piniových semínek

1 lžíce máslo nebo oleje

Postup přípravy receptu:

Maso nakrájené na velké kusy a celou cibuli podusíme na 1 lžíce máslo (ghee), podlijeme 2 l vody, osolíme, přidáme skořici a bobkový list a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme a přiklopíme. Vývar necháme zvlášť.

Faríka propereme, propláchneme studenou vodou, necháme ji okapat, orestujeme na 1 lžíce máslo (ghee), za stálého mícháme. Pak zalijeme 1 a 1/2 liter vývaru, osolíme. Jakmile se začne vývar vařit, teplotu snížíme na minimum a přiklopené dusíme, až faríka vsákne všechnu vodu.

Mandle namočíme na několik minut do vařící vody, oloupeme, rozpůlíme a osušíme.

Mandle a piniová semínka opražíme na másle dorůžova.

Na dno velké mísy dáme faríka, na to dáme vařené maso, a všechno posypeme opečenými mandlemi a piniovými semínky. Podáváme s tzatziki, nebo ajranem.

Na tento recept potřebujete:

koťátko

koťátko

koťátko

koťátko

koťátko

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------