Recepty » Máza (předkrm)

Hommos/ Hummus - Pyré z cizrny s tahínovou omáčkou:

حمص بالطحينة

Recept na hummus

Suroviny:

2 sklenice suché cizrny

1 lžička jedlé sody

Sůl

3 stroužky česneku

2 lžíce jogurtu

Šťáva ze 2 citrónů

2/3 sklenice omáčky tahína

Na ozdobu:

Zelená petrželová nať

římský kmín

olivový olej

Postup přípravy receptu:

Očištěnou a omytou cizrnu namočíme do vody s jedlou sodou nejlépe přes noc (Můžete upustit jedlé sody, ale musíte namočit cizrnu po dobu 24 hodin při výměně vody pokaždé). Vodou nešetříme.

Vodu slijeme a cizrnu dobře promyjeme. Zalijeme čistou vodou asi 3 cm nad cizrnou a dáme vařit. Jakmile se utvoří pěna, oheň zmírníme a pěnu odstraníme. Vaříme asi 2 hodiny (v tlakovém hrnci 30 až 40 min. podle kvality hrnce), dokud cizrna nezměkne. Vodu slijeme (můžeme ji použít ke zředění při přípravě hommosu nebo Fattet hommosu).

Zrnka měkké cizrny rozmixujeme na jemnou kaši. Během mixování postupně přidáme sůl, rozetřený česnek, jogurt, omáčku tahíne, a nakonec citrónovou šťávu (můžete přidat citrónovou šťávu podle chuti). Hotový hommos  rozprostřeme v míse a ozdobíme zelenou petrželovou natí, mletým římským kmínem a olivovým olejem.

Na tento recept potřebujete:

koťátko

koťátko

koťátko

koťátko

 

 

 

 

 

K tomu doporučujeme:

koťátko

koťátko

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bába Ghanúž (Mtabbal batenžán) - Pyré z lilků

بابا غنوج

Bába Ghanúž (Mtabbal batenžán) Pyré z lilk

Suroviny:

1 kg velkých lilků

3 stroužky česneku

Sůl

½ sklenice omáčky tahíne

½ sklenice jogurtu (smetanový)

Na ozdobu:

Mletá červená paprika

Olivový olej

Postup přípravy receptu:

Lilky rozložíme na plech a pečeme nasucho v troubě. Během opékání je obracíme. Slupku oloupeme, popřípadě lilky rozpůlíme a vnitřek vydlabeme.

Vydlabanou dužinu rozmačkáme (nikdy nemixujeme!), přidáme rozetřený česnek, sůl, omáčku tahíne. Nakonec přimícháme jogurt.

Bába Ghanúž rozprostřeme v míse a ozdobíme drcenou červenou paprikou a olivovým olejem.

Na tento recept potřebujete:

koťátko

koťátko

koťátko

 

 

 

 

 

K tomu doporučujeme:

koťátko

koťátko