Hommos/ Hummus - Pyré z cizrny s tahínovou omáčkou:
حمص بالطحينة
Suroviny:
2 sklenice suché cizrny
1 lžička jedlé sody
Sůl
3 stroužky česneku
2 lžíce jogurtu
Šťáva ze 2 citrónů
2/3 sklenice omáčky tahína
Na ozdobu:
Zelená petrželová nať
římský kmín
olivový olej
Postup přípravy receptu:
Očištěnou a omytou cizrnu namočíme do vody s jedlou sodou nejlépe přes noc (Můžete upustit jedlé sody, ale musíte namočit cizrnu po dobu 24 hodin při výměně vody pokaždé). Vodou nešetříme.
Vodu slijeme a cizrnu dobře promyjeme. Zalijeme čistou vodou asi 3 cm nad cizrnou a dáme vařit. Jakmile se utvoří pěna, oheň zmírníme a pěnu odstraníme. Vaříme asi 2 hodiny (v tlakovém hrnci 30 až 40 min. podle kvality hrnce), dokud cizrna nezměkne. Vodu slijeme (můžeme ji použít ke zředění při přípravě hommosu nebo Fattet hommosu).
Zrnka měkké cizrny rozmixujeme na jemnou kaši. Během mixování postupně přidáme sůl, rozetřený česnek, jogurt, omáčku tahíne, a nakonec citrónovou šťávu (můžete přidat citrónovou šťávu podle chuti). Hotový hommos rozprostřeme v míse a ozdobíme zelenou petrželovou natí, mletým římským kmínem a olivovým olejem.
Na tento recept potřebujete:
K tomu doporučujeme:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bába Ghanúž (Mtabbal batenžán) - Pyré z lilků
بابا غنوج
Suroviny:
1 kg velkých lilků
3 stroužky česneku
Sůl
½ sklenice omáčky tahíne
½ sklenice jogurtu (smetanový)
Na ozdobu:
Mletá červená paprika
Olivový olej
Postup přípravy receptu:
Lilky rozložíme na plech a pečeme nasucho v troubě. Během opékání je obracíme. Slupku oloupeme, popřípadě lilky rozpůlíme a vnitřek vydlabeme.
Vydlabanou dužinu rozmačkáme (nikdy nemixujeme!), přidáme rozetřený česnek, sůl, omáčku tahíne. Nakonec přimícháme jogurt.
Bába Ghanúž rozprostřeme v míse a ozdobíme drcenou červenou paprikou a olivovým olejem.
Na tento recept potřebujete:
K tomu doporučujeme: