Sušená máta, Namazi, 100g

- Kompletní specifikace
- Sušená máta, Namazi, 100gSkladem 12 ks99,00 Kč
Sušená máta:
Čistá hmotnost: 100g
Země původu: Írán.
Použitá část rostliny: listy máty
Vzhled a barva: krájené listy, šedozelené barvy
Vůně a chuť: silná aromatická mentolová vůně, lehce ostrá chuť
Použití v kuchyni: K dochucení salátů, pečeného a grilované masové pokrmy, ryby a plody moře, do dresinků, omáček, bylinkového másla, k ochucení rýže nebo kuskusu, čaj, bonbóny, sladké likéry.
Historie a současnost: Máte je oblíbená v Arabských zemích a ve Velké Británii, ve Středozemí se hodně používá k rybám a plodům moře. Pochází ze západní Evropy, konkrétně z Anglie. Dnes se pěstuje po celém světě v mírných pásech.
Zdravotní účinky: Máta má příznivý vliv na trávicí ústrojí, proti křečím, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, proti nadýmání, podporuje funkci jater, slinivky a žlučníku. Zabraňuje bolestem vnitřních orgánů. Mentol díky pocitu chladu znecitlivuje například svědivá místa.
Náš tip: Z máty si můžete připravit výborný sirup, který pomáhá při žaludečních potížích!
Recept:
Mátový sirup
180g máty, 4 litry převařené vody, 50g kyseliny citrónové, 4kg cukru krystalu
Mátu dáme do mísy, posypeme kyselinou citronovou a přelijeme vodou. Necháme tak 24 h. Potom přecedíme a vmícháme cukr. Hotový sirup nalijeme do čistých lahví. Sirup se nevaří, chceme-li jej déle uchovat, vmícháme spolu s cukrem konzervační přípravek.