- Úvod
- Články a Recepty
- Články
- Falafel
Falafel
Falafel je oblíbený blízkovýchodní pokrm z mleté cizrny nebo fazolí fava, které se tvarují do kuliček nebo placiček a smaží se. Často se podává jako sendvič nebo jako příloha k salátům a polévkám.
Falafel má dlouhou historii sahající až do starověkého Egypta, kde se vyráběl z fazolí fava. Pokrm se rozšířil i do dalších částí světa. Dnes se s falafelem setkáváme v mnoha zemích: Libanonu, Sýrie, Egypta a dalších zemích.
Existuje mnoho variant falafelu, včetně těch, které se připravují z různých druhů fazolí, koření a bylinek. Mezi oblíbené varianty patří špenátový falafel a falafel z červené řepy. Falafel se může podávat na různé způsoby, například v pita sendviči se salátem, rajčaty a tahini omáčkou nebo jako příloha k salátu či polévce.
Kromě toho, že je falafel chutný, je také zdravým a všestranným pokrmem. Má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku, takže je skvělou volbou pro vegetariány a vegany. Lze ho také snadno přizpůsobit různým dietním omezením, například bezlepkové nebo nízkosacharidové dietě.
Celkově je falafel chutný a výživný pokrm s bohatou historií a mnoha variantami. Ať už hledáte rychlý a snadný oběd nebo chutnou přílohu k salátu, falafel vás jistě potěší.