- Úvod
- Ocet
Ocet
Ocet je jedním z nejstarších dochucovadel na světě a jeho použití sahá až do starověkého Egypta. V arabském světě je ocet nezbytnou součástí mnoha tradičních receptů a najdeme ho také v různých variantách v kuchyních celého Blízkého východu.
Nejčastěji používaným druhem octa v arabské kuchyni je bílý vinný ocet. Ten se používá k dochucení salátů, marinád, omáček a také ke konzervaci zeleniny a ovocných sirupů. Méně často se používá také octová esence, která má mnohem výraznější chuť a vůni než běžný ocet.
Další zajímavou variantou octa v arabské kuchyni je granátový ocet. Ten se vyrábí z granátových jablek a má jemnou, ovocnou chuť s mírnou kyselostí. Granátový ocet se používá především k dochucení salátů a pokrmů s humusem, ale také k přípravě osvěžujících nápojů.
Velmi oblíbeným druhem octa v arabském světě je také datlový ocet. Ten se vyrábí z datlové šťávy a má jemnou, sladkou chuť s mírnou kyselostí. Datlový ocet se používá k dochucení salátů, marinád, omáček, ale také k přípravě dezertů a osvěžujících nápojů.
Posledním zajímavým druhem octa v arabské kuchyni je octový sirup. Ten se vyrábí z kvalitního octa, cukru a koření a má sladkou chuť s mírnou kyselostí. Octový sirup se používá k dochucení různých pokrmů, ale také k přípravě osvěžujících nápojů a koktejlů.