- Úvod
- Články a Recepty
- Recepty
- Faríka (Pražená zelená pšenice)
Faríka (Pražená zelená pšenice)
Suroviny:
1 kg jehněčí kýty i s kostí (nebo 1 kuře)
1 velká cibule
2 lžíce máslo (ghee)
Sůl
1 kus nemleté skořice
2 bobkové listy
3/4 kg faríka
Na ozdobu:
¼ sklenice mandlí
1/8 sklenice piniových semínek
1 lžíce máslo nebo oleje
Postup přípravy receptu:
Maso nakrájené na velké kusy a celou cibuli podusíme na 1 lžíce máslo (ghee), podlijeme 2 l vody, osolíme, přidáme skořici a bobkový list a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme a přiklopíme. Vývar necháme zvlášť.
Faríka propereme, propláchneme studenou vodou, necháme ji okapat, orestujeme na 1 lžíce máslo (ghee), za stálého mícháme. Pak zalijeme 1 a 1/2 liter vývaru, osolíme. Jakmile se začne vývar vařit, teplotu snížíme na minimum a přiklopené dusíme, až faríka vsákne všechnu vodu.
Mandle namočíme na několik minut do vařící vody, oloupeme, rozpůlíme a osušíme.
Mandle a piniová semínka opražíme na másle dorůžova.
Na dno velké mísy dáme faríka, na to dáme vařené maso, a všechno posypeme opečenými mandlemi a piniovými semínky. Podáváme s tzatziki, nebo ajranem.