- Úvod
- Články a Recepty
- Články
- Shawarma
Shawarma
Shawarma je jedna z nejoblíbenějších arabských specialit, která se skládá z nakrájeného masa (obvykle telecí nebo kuřecího) marinovaného v koření a grilovaného na rotačním grilu. Maso se poté krájí a servíruje se v pita chlebu spolu s různými přílohami jako jsou rajčata, okurky, cibule a tzatziki nebo hummus.
Shawarma pochází z Blízkého východu a je velmi oblíbená v arabských zemích jako je Libanon, Sýrie nebo Egypt. V posledních letech se ale stále více rozšiřuje po celém světě a stává se oblíbenou street food specialitou.
Existuje několik druhů shawarma, ale nejběžnější jsou kuřecí shawarma a telecí shawarma. Kuřecí shawarma se připravuje z masa z kuřecích prsou a je lehčí než telecí verze. Telecí shawarma se připravuje z masa z telecího a má výraznější chuť. Oba druhy se ale marinují v podobné marinádě, která obsahuje koření jako je koriandr, kmín, paprika nebo česnek.
Shawarma se servíruje nejčastěji v pitě chlebu, ale může se servírovat i v tortilce nebo na talíři. Kromě příloh jako jsou rajčata, okurky nebo cibule se ke shawarmě často podávají i různé omáčky jako je tzatziki nebo hummus.
Kromě shawarma je další oblíbenou arabskou specialitou falafel, což jsou smažené kuličky z cizrny nebo fazole, které se také servírují v pitě chlebu s různými přílohami a omáčkami.
Shawarma je skvělou volbou pro ty, kteří hledají rychlou a chutnou večeři nebo oběd. Díky své vysoké oblíbenosti se dnes shawarma prodávají v mnoha místech po celém světě.